Responsive web dizajn

responsive

Šta je to prilagodljiv (eng. responsive) dizajn web sajta?

Responsive dizajn web sajta predstavlja način kreiranja web sajta pomoću koga se sadržaj strane prilagođava samom uređaju sa koga se vrši pregled u zavisnosti od rezolucije ekrana uređaja kao i njegovom pregledaču (Chrome, Firefox Mozila, Safari, Edge, Internet Explorer, Opera...) na način da je uređaj vidljiv i lak za navigacuju od desktop i laptop računara, preko notebook i netbook-a, tablet-a pa do mobilnih telefona.

Stariji web sajtovi su bili prilagođeni prikazu na samo jednoj veličini ekrana. Ova granica se vremenom menjala a bila je bazirana na statističkim podacima rezolucije monitora prosečnog posetioca sajta počevši od 640 piksela, kasnije 800, 1024, 1200... Sa pojavom sve većeg broja uređaja i šarenišu među rezolucijama njihovih displeja, statistika sa podacima o uobičajenoj rezoluciji ekrana prosečnog posetioca web sajta je postala nepouzdana i teško primenljiva u ove svrhe.

responsive web dizajn

Današnji web sajtovi treba da budu prilagođeni za prikaz na svim uređajima što podrazumeva novi pristup izradi web sajtova od dizajniranja do same izrade web stranica. Iako će web sajt izgledati različito na različitim uređajima, sajt zadržava isti sadržaj ali će se on automatski prilagođavati ekranu svakog posetioca sajta pa je potrebno uložiti dodatni napor pri izradi kao bi se sve varijacije predvidele.

Prosečan korisnik koji pregleda sajt koji nije responsive sa mobilnog telefona će se suočiti sa navigacijom koja je sitna i teška za korišćenje, sa sadržajem koji je slabo vidljiv na manjem ekranu, sa tekstom koji je slabo čitljiv... U najvećem broju slučajeva korisnik će odustati od ovakve posete i nastaviće pretragu za sadržajem koji lakše može pregledati što povećava bounce rate (statistika odlaska) vaših stranica. Ovo će se vremenom negativno odraziti na rang vašeg sajta a sve je upravo suprotno čitavoj logici na kojoj se bazira internet jer svako želi da ima što više poseta koje će trajati što duže.

Web sajt izrađen u skladu sa responsive principima postaje vrlo važna stavka jer analitika poseta web sajtu pokazuje da većina njih dolazi sa mobilnih uređaja uz konstantan trend rasta iz godine u godinu. Zbog toga web sajt koji ima optimizovano prikazivanje uz jednostavno korišćenje, čitanje i navigaciju će imati više poseta.

Na žalost, ovaj sajt je i dalje prilagođen samo prikazu na desktop uređajima. Stare sajtove je najbolje redizajnirati.